Büyük Patlama'dan 250 milyon yıl sonra, uzaktaki bir galakside, uzaktaki, evrendeki ilk yıldızlardan bazıları ne olabilir pırıldamaya başladı. Bugünün 13,8 milyar yıllık evren orta çağdaysa, bu yıldızlar doğduğunda taramayı başarabilirdi.
Araştırmacılar, Dünya'da görülebilen en uzak ışık kaynaklarından biri olan MACS1149-JD1 adlı galakside yayılan ışığı gözlemlemek için Şili'deki Atacama Büyük Milimetre / milimetre Array Gözlemevi'ndeki aletleri kullanmışlardır. Emisyonlar, galaksinin kırmızıya kaymasıyla ilgili bir ipucudur - bir nesnenin bir gözlemciden uzaklaştığı hızı belirten ışık dalga boyunun gerilmesi. Bilim adamları, göksel bir nesnenin ne kadar uzakta olduğunu (ve uzantıya göre, kaç yaşında olduğunu) tahmin etmek için redshift kullanabilirler.
Galaksinin kırmızıya kayması, evrenin 550 milyon yaşındayken yıldız ışığının yayıldığını, araştırmacıların 17 Mayıs'ta Doğa'da rapor edildiğini gösteriyor. Ancak bu yıldızların çoğu zaten yaklaşık 300 milyon yaşındaydı, daha sonraki hesaplamalar gösteriyor. Bu bulgu, yıldızların doğumundan 250 milyon yıl sonra ortaya çıkacağını gösteriyor, diyor Japonya'daki Osaka Sangyo Üniversitesi'nden bir astronom olan eğitimci Takuya Hashimoto.
550 milyon yıl öncesinden daha erken bir tarihte, önceki evrendeki yıldız ışığını da ölçen önceki bir tahminde de önerildi (SN Online: 2/9/2015). Fakat aynı kürsüde, Mart ayında bildirilen gözlemler (SN: 3/31/18, s. 6), Big Bang'den 180 milyon yıl sonra yıldız oluşumunun başladığını ileri sürüyor. Ancak bu sonuç, yıldız ışığının doğrudan gözlemlerinden ziyade radyo sinyallerinden alınmıştır. Hashimoto, “Bu sonuçlar doğru olsaydı, sonuçlarımız, yıldız oluşum aktivitesinin evrenin çok erken bir safhasında başlatılmış olduğu iddialarını bağımsız olarak destekleyecektir” diyor.